Celiakia jest chorobą trzewną, objawiająca się nietolerancją glutenu, czyli białka zawartego w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie). Chorzy, aby móc normalnie funkcjonować i być w dobrej kondycji fizycznej muszą bezwzględnie stosować dietę bezglutenową. Trzeba jednak pamiętać, że należy zadbać o różnorodność posiłków, aby dostarczyć organizmowi potrzebne składniki odżywcze oraz witaminy. W ułożeniu i dopasowaniu diety może pomóc sprawdzone Centrum Futura!

Czym jest celiakia i jakie są jej główne objawy?

Celiakia, nazywana inaczej nietolerancją glutenu zaliczana jest do chorób autoimmunologicznych o podłożu genetycznym. Często też spotyka się określenie, że jest to glutenozależna enteropatia jelita cienkiego, która trwa przez całe życie. Gluten zawarty w zbożach działa toksycznie na organizm człowieka, dając szereg objawów ze strony układu pokarmowego, prowadząc zaniku kosmków jelita cienkiego, czyli wypustek błony śluzowej, które zwiększają powierzchnię jelita. W efekcie tego dochodzi do upośledzenia wchłaniania składniowe pokarmowych, co objawia się częstymi i przewlekłymi tłuszczowymi lub wodnistymi biegunkami, wzdęciami, silnymi bólami brzucha, zaparciami, jadłowstrętem, niedożywieniem, a także spadkiem masy ciała. Choroba ta może być zdiagnozowana u małych dzieci, jak i u osób dorosłych, w wieku około 40. lub 50. roku życia.

Skuteczna metoda zniwelowania objawów celiakii – dieta bez glutenu

Celiakia jest chorobą na całe życie, więc każdy chory musi się nauczyć z nią żyć. Jedyną skuteczną metodą na normalnie funkcjonowanie i cieszenie się z dobrej kondycji psychicznej i fizycznej jest ścisłe stosowanie diety bezglutenowej, która już po około 2 tygodniach jest w stanie poprawić stan chorego. Jednakże trzeba mieć na uwadze, że proces odbudowy uszkodzonych kosmków jelitowych może trwać nawet do dwóch lat. Każda osoba chorująca na nietolerancję glutenu codziennie dnia stoi przed ogromnym wyznawaniem, gdyż samodzielne stosowanie diety bezglutenowej bez przygotowania jest bardzo trudne. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że gluten znajduje się w bardzo dużej ilości produktów przetworzonych, wiec kluczową rolę odgrywa tutaj dokładne czytanie etykiet i wybieranie tych produktów i wyrobów, które mają zawartą jasną informację, że nie zawierają glutenu.

Co jeszcze warto wiedzieć o diecie bezglutenowej?

Poza tym, trzeba też pamiętać, że dieta bezglutenowa jest znacznie mniej bogata w cenne składniki odżywcze. Aby zadbać o właściwą, zdrową i zbilansowaną dietę, chorując na celiakię, warto wybrać się sprawdzonego Centrum Futura z Wrocławia, którego właścicielką jest Irena Dawidiuk. Dzięki fachowemu doradztwu żywieniowemu można cieszyć się zdrowiem przez wiele lat, nie odczuwając uciążliwych objawów choroby. Specjaliści pomogą w obraniu diety, która będzie nie tylko bezglutenowa, ale też bogata w różne witaminy, minerały i inne cenne składniki pokarmowe.

Profesjonalny jadłospis składający się z posiłków na cały dzień będzie także eliminować niedobory witaminowe i dawała szansę choremu na spożywacie ciekawych, a za razem różnorodnych dań. Nie zawsze trzeba zmieniać swoje wszystkie nawyki żywieniowe, czasem wystarczy tylko znaleźć odpowiednie zamienniki produktów i zdrowiej się odzywać, w czym na pewno pomoże profesjonalny dietetyk z Centrum Futura. Specjalista ustali dietę wraz z pacjentem, w sposób indywidualny, dopasowany do wieku oraz codziennej aktywności danej osoby. Nie zwlekaj, tylko już dziś skontaktuj się w tą placówką i ciesz się wspaniałą, smaczną, a jednocześnie różnorodną dietą bezglutenową.